Hıdırellez’de Kar Yağdı !

Hıdırellez’de Kar Yağdı !
Dua ve Dileklerin kabul olacağına inanılan Mayas ayının 5-6 ile geçen günlerinde yapılan dua ve dilekler kabul olur , Türk kültürünün manevi unsurlarındandır. Doğum, evlilik, savaş zaferleri ve mevsim yenilikleri hep bir coşku ile kutlanmaktaydı.

Hıdırellez’de Kar Yağdı !

GÜLAY DOĞAN

KAHRAMANMARAŞ - Baharın müjdecisi, yazın başlangıcı Yazın Habercisi Bolluk, Bereket Günü Hıdırellez de Kahramanmaraş yüksek kesimlerine kar yağdı.

Dua ve Dileklerin kabul olacağına inanılan Mayas ayının 5-6 ile geçen günlerinde yapılan dua ve dilekler kabul olur , Türk kültürünün manevi unsurlarındandır. Doğum, evlilik, savaş zaferleri ve mevsim yenilikleri hep bir coşku ile kutlanmaktaydı.

cicekleri-kar-aldi.jpg

Ne var ki , Kahramanmaraş’ın Ekinözü Türkmenler Mahallesi dağlarına, Koç dağına, Berüt Dağına, Çukurhisar dağlarına ve yüksek kesimlere kar yağdı.

Hıdırellaz pikniğini yapılamadığı, kutlamaların yağan yağmur ve kar izleyerek geçirdiğimiz Pazar günü , bugün ise 6 Mayıs 2024 Pazartesi günü ise parçalı bulutla hava ile Kahramanmaraşlılar güne merhaba dedi.

Kahramanmaraş’ta Asırlardır devam eden ve hala günümüzde de eski kuşakların etkisiyle kutlanan, Hıdırellez Maddi ve manevi kültürlerimizin yok olmaması adına, nesilden nesle bu geleneklerimizi devam ettirerek bir nebze de olsa yüzünüzde tebessüm açması dileği ile…

cicekleri-kar-aldi1.jpg

Hıdırellez Nedir?

Hıdırellez, mevsim bayramı olarak hatırlarda kalan, Türk kültürü için önemli bir gündür. Baharın başlangıç döneminde, neredeyse tüm insanlara neşe ve huzur veren, evleri bereketlendiren bir gündür.

Dünya tarihinde bilinen en eski bayram olarak kabul edilmektedir.

Hıdırellez; tabiatın uyandığı ve canlandığı bir günü simgeler. O gün, tüm evlere bereket gelir ve her şey yenilenir.

İnsanlık tarihinde epey önemli bir yer arz eder. Öyle ki UNESCO tarafından “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi” içeriğinde Hıdırellez Bayramı’nı görebilirsiniz. İnsan ve doğa arasındaki uyumun, minnetin ve teşekkürün bir yansıması olarak hayatta kendini gösterir. Her yıl heyecan ile beklenen, geldiğinde ise coşku ile kutlanan bu bayram insanların birbirine olan hoşgörü ve yardımlaşma duygularını da pekiştirmektedir.

cicektler.jpg

Baharın kutlanması Hıdırellez ve Nevruz ile can bulmaktadır.

Nevruz 21 Mart’a özgü bir kutlamadır. Türklerin Ergenekon’da demir dağı eritmesini ve doğanın uyanışını temsil eder.

Hıdırellez ise yine asırlardır kutlanan, baharın geldiğini ifade eden önemli bir gündür.

Her iki bahar bayramı da tüm insanlık için var olan, bütün insanları bir araya getiren kıymetli ve bereketli bir gündür.

Hıdırellaz da yemekler yenir , şükür namazı kılınır, dualar edilir.. Ama bu sene Kahramanmaraş’ta Hıdırellaz kar ve yağmur takılıdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.